2022-03-31 11:49:01• hírek • Bede Emőke

A nemzeti kisebbségek nyelvén is tud már a 112-es mobilapplikáció

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) újabb nyelveket tett elérhetővé az Apel 112 nevű segélykérő applikációban, így az alkalmazás most már a román mellett angolul, franciául, németül, magyarul és ukránul is tud. Annak érdekében, hogy az új funkció elérhetővé váljon, csupán frissíteni kell a Google Play-ben és App Store-ban is elérhető alkalmazást.

A szolgálat legfrissebb közleményében ugyanakkor arról is beszámol, hogy a STS és a mobilszolgálatók közötti együttműködésnek köszönhetően ezentúl az országba érkező külföldi állampolgárok a roaming feltételeiről tájékoztató szöveges üzenetben arról is értesülnek majd, hogy vészhelyzet esetén használhatják az immár hat nyelven elérhető Apel 112 nevű alkalmazást is.


A frissítés révén azokat szeretnék segíteni, akik nem beszélik a román nyelvet, ezért nehézkes lehet számukra a segélykérés. Az applikáció az alkalmazásboltból elindított telepítés után automatikusan azon a nyelven indul el, amelyet maga a telefon rendszere is használ. Ha ez nem így történne, természetesen manuálisan is be lehet ezt állítani a „Limba”, azaz „Nyelv” menüpont alatt. A hívásokat kezelő operátorok között pedig már régóta vannak olyanok, akik nemzetközi nyelveken és a Románia területén élő kisebbségek nyelvén is beszélnek.


Noha való igaz, hogy sokaknak könnyebbség lehet anyanyelvükön használni az alkalmazást, a legnagyobb előnye azonban mégsem ebben, hanem abban áll, hogy az applikáció azonnal továbbítja a hívást indító készülék földrajzi helyzetét is a STS felé. Magyarán szólva a segélyhívást fogadó diszpécser akár néhány méteres pontossággal meg tudja mondani, honnan futott be vészhívás.


Jelen pillanatig egyébként az Apel 112 nevű applikációt több mint 600 ezren töltötték le. Az alkalmazás bármelyik okostelefonra ingyenesen telepíthető. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: